Copyright 2020 - Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

IMG 20181208 114401


December 8-án reggel 6.45-kor gyülekeztünk az iskola előtt. Egy négy órás útnak néztünk elébe. Fél 12-kor érkeztünk meg Eisenstadt városába. Ez a város az Esterházy-kastélyról és a karácsonyi vásáráról híres.

 


Először egy kis sétát tettünk a kastélylátogatás előtt. 12.10-kor megkezdődött az idegenvezetés szobáról szobára. Itt történeteket hallgathattunk az Esterházy család tagjairól. Arról, hogy kik éltek a kastélyban, kinek mi volt a szerepe, feladata és hogy ki milyen szobában lakott. Megtudtuk, hogy az épület 1625-ben épült fel, és az első tulajdonosát Esterházy Pálnak hívták, aki barokk stílusban építtette a kastélyt. Az itt élő hercegi család utolsó tagja Esterházy Melinda volt.
A kastélynak 230 szobája van, és a világ egyik legnagyobb harangja is itt található. A híres zeneszerző, Haydn 40 évig zenélt a kastélyban. Róla nevezték el a nagytermet is.
Az idegenvezetés után egy kis városnézés következett, ahol többek között megnéztük, hogy hol lakott Haydn. Rövid látogatást tettünk a 15. században épült Szent Márton Dómban is. Ezután két órás szabadidő következett, ahol az adventi vásárt tekintettük meg. Gyönyörű kézműves tárgyakat láttunk és vásároltunk karácsonyi ajándékként vagy az otthoniakra gondolva meglepetésként. 16.30-kor szálltunk fel a buszra.

Kicsit fáradtan, de pozitív élményekkel gazdagodva érkeztünk meg 20.00-kor az iskola elé.

Csoknyai Zsófia 7.a