Copyright 2020 - Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

DSCF0210

 

Az általános iskolai tanulmányok lezárásának ünnepi eseménye a Ballagás, melyet az idei tanévben június 1-én tartottunk.

 

A ballagás olyan ünnep, amelyben egyszerre van jelen az emlékezés és a búcsú, az útra hívás és az új iránti kíváncsiság; magában a vonulásban a véges végtelenség, és a majdani megérkezés reménye. Erre az alkalomra az iskola egész közössége már hónapokkal korábban elkezdi a készülődést: iskolai éveiteket tartalmazó cd-t készítünk, a búcsúztató osztályok elkészítik a ballagó tarisznyát, amivel útjukra bocsátják a végzősöket. A tarisznyákba útravalóul „hamuban sült pogácsán” kívül kerül még egy kis pénz, só valamint egy-egy bölcs gondolat.
A Ballagás reggelén megtörténik a ballagó osztályok osztálytermeinek, a folyosóknak és kapuknak a dekorációja: útravalónak szánt mottót írtunk a táblákra, virágba borulnak a falak, padok, virágkeretet kap a tábla, az ajtó. Az alsóbb évfolyamokra járók szintén tevékenyen kiveszik a részüket a rendezvény sikeres lebonyolításában: berendezik a „nézőteret” székekkel, hogy a szülők, rokonok, barátok kényelmesen nézhessék végig az ünnepséget, amelyhez a hetedikes diákok sorfala biztosít ünnepélyes keretet.
De mégsem ragyog minden úgy, ahogy az ünnepen illenék. Az ünnepbe ugyanis ilyenkor mindig egy kis szomorúság keveredik: a búcsúzás pillanata mindannyiunkban vegyes érzelmeket teremt. Végre meg lehet szabadulni minden kötöttségtől, a felelésektől, a dolgozatírástól, de ide kötnek az emlékek, a csínytevések, a barátok, az osztálytársak. Az itt eltöltött évek összekötnek bennünket, hiszen annyi minden történt az elmúlt évek alatt. Jó felidézni az első napokat, heteket, amikor ismerkedtetek egymással, az iskolával; próbára tettétek tanáraitok türelmét, megértését, szigorát. Aztán egyre magabiztosabban kezdtetek mozogni a Marianumban, kiérdemeltétek az első komolyabb dicséreteket és intőket, mígnem, mára az iskola főszereplőivé váltatok, és ballagásotok alkalmával mindannyian ünneplőbe öltöztünk.
Az ünnepség elején az osztályok ballagási dalokat énekelve, a búcsúztató osztályoktól, szülőktől kapott virággal vonulnak az osztálytermekből az udvarra, ahol az ünnepélyes búcsúztatásra kerül sor: a végzősök és a búcsúztató osztályok képviselői elmondják a búcsúbeszédet, a végzősök átadják az iskolazászlót a hetedik évfolyamnak, az igazgatónő Takácsné Tóth Noémi elköszön az osztályoktól, végül Ferenc atya átadja az Marianumos éveket tartalmazó cd-t. Az eseményt ünnepi szavalat, az énekkar műsora, Fedinecz Pál szólója tett még emelkedettebbé.
Ünnepélyünk végén az osztályok osztálytermeikbe vonulnak, ahol elbúcsúznak osztályfőnökeiktől, akik útravalóul igyekeznek hasznos tanácsokkal ellátni a diákokat életük következő szakaszához, a középiskolás éveikhez.

Azt kívánjuk minden ballagó tanítványunknak, hogy az iskolánkban szerzett tudás és képességek birtokában sok sikert érjenek el új iskoláikban és később felnőtt életükben. Szeretettel várunk vissza látogatóba mindenkit és talán egyszer majd úgy is, mint leendő édesanyát, édesapát, akik első osztályos gyermeküket íratják be egykori kedves iskolájukba.

„Nem hal meg az, ki milliókra költi
Dús élte kincsét, ámbár napja múl;
Hanem lerázván, ami benne földi,
Egy éltető eszmévé finomul,
Mely fennmarad s nőttön nő tiszta fénye,
Amint időben, térben távozik;
Melyhez tekint fel az utód erénye:
Óhajt, remél, hisz és imádkozik.”
Arany János

Pálfi Mariann