Copyright 2019 - Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

Magyarország szeretlek


Sok minden, ami magyar, és ami a tankönyvekből kimaradt – a néptánc és népművészet, tudósok és találmányok, sportolók és sportsikerek, szentek és boldogok, ősi gyógynövények és gyógymódok témaköréből – bemutatásra került a „Magyarország, szeretlek!” projektnapon.

 

Tudatosan választottuk mindkét idei projektnapunk témájául a méltán híres és ismert vetélkedő műsor címét: Magyarország, szeretlek!, mivel úgy gondoljuk, hogy mai felgyorsult világunkban egyre nagyobb szükség van arra, hogy ismerjük gyökereinket, hogy tudjuk, hová tartozunk!
Így hát 2018. március 10-én hétszer fél órában igyekeztünk minél szerteágazóbban, élménydúsabban bemutatni Hazánk eredményeit, büszkeségeit, természeti adományait, népi kultúráját és Brenner János életútját.

Az állomások a következők voltak:

Nádasyné Poszmik Judit tanárnő állomása:

Az én tisztem ezen a napon a magyar találmányok és feltalálóik bemutatása volt. Mi, magyarok igen sok praktikus, az életet egyszerűsítő, megkönnyítő csodát adtunk a világ kezébe, sokszor önzetlenül.
Vállalkozásom kettős célt szolgált: Elsődlegesen konkrét találmányokról és kiötlőikről szerettem volna információkat, érdekességeket közreadni a tanulóknak. Fontosabbnak tartom azonban, hogy a feladatok megoldása után a gyerekek többsége úgy hagyja el a termet, hogy büszke, magyarságára, hazájára. Lássák meg a tehetséget, szorgalmat, kitartást, alázatot és azt a valamit, amiről Márai így ír: "...a feladatnak az a része, amikor a művész már nem tud művén segíteni, az utolsó ecsetvonást, a tündérit az Isten végzi el." A világban emelt fővel járhassanak magyarként, s ha szembe találkoznak egy-egy ügyes találmánnyal, kijelenthessék:
Mi, magyarok, megalkottuk!

Dornbach Katalin és Bertalan Regina tanárnők állomása:

Magyarország sok tudós és feltaláló mellett nagyszerű boldogokat és szenteket is adott példaképül a világnak. 2018. május 1-én, Szombathelyen avatják boldoggá Brenner János atyát, aki a kommunista diktatúra ideje alatt szenvedett vértanúhalált. A közelgő esemény kapcsán a gyerekek megismerkedhettek az ő életével, vértanúságának körülményeivel és bepillantást nyerhettek az ötvenes évek világába. Beszélgettünk arról is, hogy János atya miben lehet a példaképünk, mit vihetünk a saját életünkbe útmutatónak. Kiemeltük a hűségét, példamutatását, tanúságtételét és önfeláldozását. Egy rövid filmrészletben megszólalt Brenner József atya, a vértanú pap testvére, aki mesélt a családról, testvére áldozatos papi munkájáról, a hívő közösség életéről.
Szívből reméljük, és buzgón imádkozunk azért, hogy Brenner János után Egyházmegyénk két kiemelkedő és szentéletű emberét, Kaszap Istvánt és Bogner Mária Margitot is mielőbb a boldogok között tisztelhessük.

Ruff Enikő és Reményi Judit állomása:

Idei témanapjaink mottója: Magyarország, szeretlek! S ha szeretjük országunkat, szeretnénk másokkal is megismertetni és megszerettetni azt - az idelátogató külföldieknek bemutatni kultúránkat, nevezetességeinket, tájainkat, ízeinket.  Nyelvszakosokként – angolul és németül egyaránt – ehhez igyekeztünk muníciót adni a felső tagozatos diákoknak egy talán hétköznapinak tűnő, de éppen ezért életközeli és egyben nagyon vonzó témakörben: a magyar konyha világában.  Az interaktív tábla adta lehetőségekkel élve, a LearningApps.org alkalmazásával készített tankockáinkat felhasználva jellegzetes ételeink, kulináris remekeink angol és német elnevezéseivel ismerkedtünk meg. Az ínycsiklandozó képekkel illusztrált feladatok meghozták az étvágyunkat... a kifejezések elsajátításához, s persze egy kiadós ebédhez is!

Pálfi Mariann tanárnő állomás:

„Fűben, fában orvosság…”- tartja a régi, bölcs és igaz mondás.

A bemutató órámat a gyógynövények egészségmegőrző és gyógyító hatásairól tartottam, melyeknek használata évezredes múltra tekint vissza. Megismerkedtünk a honfoglaló magyarság gyógyítóival, a táltosokkal, megbeszéltük, mit nevezünk gyógynövényeknek, hogyan gyűjtjük, szárítjuk, tároljuk. Majd az orvosi székfüvet, gyepűrózsát, citromfüvet és a levendulát elemeztük, rendszereztük, beszéltük meg hatásit, hatóanyagait. Végül meg is lehetett kóstolni e gyógyító füveket, terméseket. Az előadást követően tablót készítettünk a megismert gyógynövényekről és végül Viola néni segítségével tea formájában meg is kóstoltuk.

Kerényi Gergő tanár úr állomása:

A tornateremben a közelmúlt magyar sportsikereit és azoknak jelentőségét igyekeztük átbeszélni az osztályokkal. Több szemléltető eszközt is segítségül hívtunk: külön erre az alkalomra készült tablókat, melyen a tanulók a 2016-2018 közötti időszak eredményeit nézhették meg, köztük a rioi olimpiáról, a Budapesten rendezett vizes világbajnokságról, vagy éppen a téli olimpiáról tanulhattak. Ezt követően áttértünk iskolánk jelesebb sportolóinak eredményeire is. Róluk videó összeállításokat tekinthettünk meg. Kubanek Botond alpesi sí országos diákolimpia bajnok, Ángyán Máté országos csúcstartó úszó és Módos Kata mozdulatait figyelhettük meg téthelyzetben. Kata szerencsére vállalta, hogy nemcsak videón, hanem személyesen is mutat, illetve tanít társainak a tudásából, így a karate világába nyerhettünk aktívan némi betekintést.

Szépfalvi Attila tanár úr állomása:

Elsőként a népi hímzés reneszánszával foglalkoztunk a 21. század elején. Majd rövid képsorozat vetítésével ismerkedtünk meg a különböző hímzések fajtáival, kialakulásukkal, tájegységenként a magyarlakta területeken. A kalocsai hímzés motívumai, színvilága volt a következő témánk. Végezetül könyvjelzőket színeztek a gyerekek, és két-három önként vállalkozó egy kivetített kalocsai motívumot készített, amivel aztán osztályaikat dekorálhatják.

Kenyeres Dorka, Bazsó László és Varró Marcell 8. b osztályos tanulóink állomása:

Előadásunkon a Mezőföld táncait, viseleteit és hagyományait ismertettük. Azért mutattuk be ezt a tájegységet, mert Érd is Mezőföldhöz tartozik. Mi a Pesovár Ferenc alapfokú művészeti iskola tanulói vagyunk: Dorka és Marci közel tíz éve, én hat éve vagyok a tánccsoport tagja. Korosztályonként más-más táncokat tanulunk, többek között a mi tájegységünk a Mezőföld táncait is. Ide tartoznak a lassú és a friss csárdás az ugrós, melyet nagy örömmel mutattunk be diáktársainknak. A különböző eszközök használata szerint, vannak még botos, üveges táncok. A fiúk kendős tánca a SUDRIDOM. Amikor 2015-ben elindultunk a Fölszállott a páva tehetségkutató műsorában, az egyik kedvenc koreográfiánk is mezőföldi volt, melynek címe: Tik-Tik. Ez a tánc a mohai tikverőzés hagyományát eleveníti fel. Mohán farsang utolsó napján, vagyis húshagyó kedden a szalmatörökök és a bohócok a falut járva lopták el a tojásokat és kormozták be az embereket. Előadásunkban bemutattuk a mezőföldi ünnepnapi és hétköznapi viseleteket. Nagyon büszkén viseljük ezeket a ruhákat, és örömmel meséltünk a többieknek arról, amit mi a néptánc tanulása mellett megismertünk Mezőföldről.

Reméljük ők is jól érezték magukat!

     Harmat Luca