Copyright 2019 - Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

Magyarország szeretlekÁprilis 21-én ismét projekt napot tartottunk, Magyarország szeretlek címmel a Marianumban.

 

 

Mind a hat program Magyarországhoz kapcsolódó témákat dolgozott fel:

Kovács Mónika, magyar- nyelv, irodalom és dráma pedagógus tanárnő, a magyar színházról és szinkronizálásról tartott előadást, ahol a gyerekeknek a Budapesten lévő színházak épületeit kellett felismerniük egy quiz játék keretében, illetve magyar szinkron hangokat, különböző mesék és szereplőik segítségével.

Iskolánk négy diákja, Feczkó Nóri, Urbányi Kinga, Masason Antal, Trautwein Andris, Rubik Ernő, világszerte ismert Rubik kocka találmányát mutatták be, sok érdekes információ kíséretében, ahol gyakorlatias feladatot is kaptak a diákok, a kocka egy- egy oldalának kirakásával, ami időre ment. Az előadás végén, még számtalan Rubik játékot próbálhattak ki a gyerekek.

Ugyancsak három nyolcadikos diák, Szopkó Eszter, Márton Hubbes Csanád, Molnár Péter tartott egy másik előadást is, ami a magyar zenekultúráról szólt. A jelenlévő osztályok énekelhettek is, kipróbálhatták az előadók hangszereit és betekintést kaptak, többek között az Illés az Omega és más híres magyar zenekarok életébe.

Frank Gabriella (kémia, fizika, technika szakos tanár) és Gelencsér Gábor (biológia, kémia szakos tanár), három világszerte híres, magyar tudósról tartottak előadást. Semmelweis Ignác, Irinyi János és Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződő gyakorlatias feladatokat kellett megoldaniuk a gyerekeknek. Többek között a klór színtelenítő hatását vizsgálták, gyufa rejtvényeket oldottak meg, illetve kimutatták különböző gyümölcsökben, zöldségekben a C-viamin tartalmát.

Pintér Krisztina, magyar-nyelvtan és történelem szakos tanár, anyanyelvi játékokkal készült erre az alkalomra, ahol a gyerekeknek különböző játékos, nyelvi fejtörőkkel kellett megbirkózniuk, csapat munka formájában.

Kenyers Dorka, iskolánk 8. b osztályos tanulója, aki a Pesovár néptánc együttes oszlopos tagja, tartott táncházat a tornateremben. Ezzel is közelebb hozva a gyermekek számára a magyar néptánc kultúráját.

Ezen a szombati napon, mind a hat programból rengeteget tanulhattunk a mi, magyar kultúránkról, illetve rengeteg újdonságot mutattak be előadó tanáraink, tanulóink az osztályoknak. A diákok szemmel láthatóan élvezték a projekt napot, szívesen vettek részt a gyakorlati feladatokban is.

                    Weil Adrienn