Copyright 2019 - Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

52018. április 11-én a Költészet Napján rendezte meg iskolánk alsó tagozatos versmondó  versenyét a digitális témahét jegyében.

 


A verseny kezdetén köszöntöttük a résztvevőket, majd arról beszéltünk, hogy miért is fontos ez a nap és kihez köthető. Kedvcsinálóként és az izgalmak oldására József Attila Altató c. verséből készült animációt hallhattak és nézhettek meg a gyerekek:

https://www.youtube.com/watch?v=CmqMEXSoyIo&t=9s .

A versenyre jelentkeztek szép számmal: 1.osztályosok 5fő, 2.osztályosok 19fő, 4.osztályosok 2fő. A zsűri tagjai: Pozsonyi Béláné és Rónainé Bodnár Judit.
A gyerekek figyelemmel kísérték egymás előadásait, különösen akkor, ha az egyezett saját versenyszámukkal. A legkedveltebb vers idén is Petőfi Sándor: Anyám tyúkja volt, de többször hallhattuk Osvát Erzsébet: Zsémbes Zsófi ébredése és Móra Ferenc: A csókai csóka című versét.
Nagyon szép délutánt töltöttünk el együtt a versek birodalmában és öröm volt látni, hogy a versenyzők milyen szívvel-lélekkel igyekezték átadni a verssorok mögött megbúvó költői érzéseket, véleményeket, szándékokat. Erről szól a versmondás, a költészet napja pedig a versek, a magyar versek tiszteletéről.
Bízunk benne, hogy jövőre még többen éreznek kedvet arra, hogy egy-egy verset előadjanak, hiszen ezek a rímelő költemények a magyar irodalom gyöngyszemei.
Minden versenyzőnek szívből gratulálunk, kiket jövőre visszavárunk!

„Mi a tűzhely rideg háznak,
Mi a fészek kis madárnak,
Mi a harmat szomjú gyepre,
Mi a balzsam égő sebre;
Mi a lámpa sötét éjben,
Mi az árnyék forró délben,...
S mire nincs szó, nincsen képzet:
Az vagy nekem, oh költészet!”

Arany János

Rónainé Bodnár Judit