Copyright 2020 - Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

SAM 0462


2017. december 16-án, advent harmadik vasárnapját megelőző szombaton indultunk el kora reggel lelkes felső tagozatos és néhány negyedik osztályos diákunkkal az ausztriai Eisenstadtba, magyar nevén Kismartonba.

 

 
A kisvárosba megérkezve először a gyönyörű Esterházy-kastélyt tekintettük meg. Idegenvezetőnk segítségével végigjártuk az egykori hercegi lakosztály legszebb termeit, szalonjait. Számos festményt, portrét láttunk és érdekes történeteket hallottunk az Esterházy család egyes tagjairól, valamint a kastélyban vendégként megforduló Habsburg uralkodókról, Mária Teréziáról illetve Ferenc Józsefről és Sissiől. Az idegenvezetés a kastély kápolnájában ért véget. Itt Joseph Haydnnak, az Esterházy család barátjának és udvari zeneszerzőjének egyik művéből hallgatunk részletet.
Ezután a kastély mögötti angolparkba indultunk, ahol hatalmas fák, vadkacsáknak, hattyúknak otthont adó tavak között sétáltunk. Majd a történelmi belvárosba mentünk, hangulatos, ízlésesen díszített utcákon keresztül. Megkerestük a 16. században épült Szent Márton dómot és Joseph Haydn egykori lakóházát. Ezt követően a gyerekek kisebb-nagyobb csoportokban az adventi vásárban nézelődtek, ahol lehetett ajándéktárgyakat vásárolni, vagy valamilyen helyi különlegességet megkóstolni. Volt, aki a kézműves udvart választotta, és viaszból szép ajándéktárgyakat készített.
Sötétedéskor, élményekkel gazdagodva, jókedvűen indultunk haza, tartalmas, szép napot töltöttünk el az Esterházyak egykori kastélyában és annak környékén.

Kőhalmi Orsolya