Copyright 2019 - Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

DSCF1481


A 2018. október 5-én Gróf Batthyány Lajos miniszterelnök, valamint 11 tábornok és két ezredes emléke előtt tisztelegtünk.

 

A magyar vértanúk végtelen sorából ezen a napon az aradi tizenháromra, az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc leverése utáni osztrák megtorlás, számunkra egyik legszomorúbb eseményéről emlékeztünk az ötödik és a hetedik évfolyam ünnepi műsorával.
A szabadságharc elbukott. Sok volt az áldozat, de jött a megtorlás napja. A bécsi forradalom évfordulójára időzített kivégzéssorozat a levert szabadságharc utáni megtorlások tetőpontja volt. A Habsburgok úgy akarták megbüntetni a magyar népet, hogy elrettentsék a birodalom többi népét a további forradalomtól, így 1849. augusztus 25-én Haynau százával írta alá az ítéleteket: kire halált mért ki, kire súlyos, sokéves várfogságot.
Október 6-a azóta is a magyar nemzet gyásznapja. Ekkor végezték ki Aradon az 1848-49. évi szabadságharc  13 honvédtisztjét, Pesten pedig ugyanezen a napon hajtották végre a gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnökre kiszabott halálos ítéletet. A 13 tábornok Aradon és Batthyány Lajos Pesten emberfeletti bátorsággal viselte el a halált. Ők a nemzet vértanúivá váltak: Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen Westerburg Károly, Nagysándor József, Pöltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly.

„Őszi napnak csendes fénye,
tűzz reá a fényes égre,
bús szívünknek enyhe fényed
adjon nyugvást, békességet:
sugáridon szellem járjon ,
s keressen fel küzdelminkben
az aradi tizenhárom.”

Ady Endre: Október 6

„Istenünk, Atyánk, jó néhányszor érezzük úgy, hogy már csak a Te erőd segíthet Nemzetünk fönnmaradásához. Kérünk, vezess minket benső megújuláshoz, hogy sorsunk a helyes és Neked tetsző eszmék felszításával alakuljon tovább a megerősödés felé. Ámen.”

Pálfi Mariann