Copyright 2020 - Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

IMG 0316

1956. október 23-án a magyar nép úgy döntött, hogy lerázza a diktatúrát, az idegen megszállókkal szembeszáll és szabad, független nemzetként éli tovább az életét. A magyarság harcot kezdett…
2019. október 22-én iskolánkban ’56-os hőseinkre emlékeztünk.

 

A megemlékezéssel célunk az volt, hogy a mai ifjúság szemszögéből is bemutassuk a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseményét, egy békésnek induló tüntetést: Budapesten a sztálinista terror valamint a szovjet megszállás elleni tiltakozást. Bátor, fiatal egyetemisták voltak a kezdeményezők, akikhez ezrek csatlakoztak az elkövetkezendő napokban. Miután a szovjet katonák sortüzet nyitottak az ártatlan tüntetőkre, a tüntetés szabadságharccá vált. November 11-én a szovjeteknek sikerült elfojtani a harcokat, de a sok hősi áldozat nem volt hiába. E nap a terror és az elnyomás elleni hősi küzdelemre, a szabadság szeretetére emlékeztet.
Emlékeztünk az 1956-ban ezen a napon rendezett tüntetésre és a belőle kirobbanó forradalomra; a szovjet katonai támadás nyomán kibontakozó fegyveres ellenállásra, a szabadságharcra; a következő napok felemelő, diadalmas és tragikus eseményeire; a páratlan nemzeti összefogásra; a bátorságra, bajtársiasságra, hazafiúi önfeláldozásra és mindazokra a csodálatra méltó emberi gesztusokra és erényekre, amelyek a következő hetekben megnyilvánultak. És emlékeztünk magukra az emberekre, ’56 hőseire, akik kockára tették életüket a haza, a demokrácia és az emberi szabadság védelméért. A szabadságharcos névtelenekre, a „pesti srácokra”; a fegyveres ellenállás vezetőire, az ellenálló honvédekre, a forradalmi bizottságokban tevékenykedőkre; azokra a bátor férfiakra és nőkre, akik a börtön fenyegetése alatt és a bitó árnyékában is hűek maradtak ’56 értékeihez.
A műsorban elhangzó dalok, valamint  a szabadságharcról készült fotók láttán úgy érezhettük szereplőként és talán résztvevőként is, hogy részesei vagyunk az eseményeknek. Az ünnepi műsorounk nagyon jól összefoglalta a szabadságharc menetét és a kisebb gyerekek számára is próbáltuk érthetővé tenni a megtörtént eseményeket és azok jelentőségét.
Mit láthattunk, amikor az 56-os képeket néztünk? Szabadságtól, büszkeségtől, bátorságtól fénylő arcokat. Mindenki fiatal, még az idősebbek is megfiatalodnak a képeken. A szabadság ihletettségét, a jó magyarnak lenni egyszerű és kimondhatatlan büszkeségét, a lerázott félelmeken felülemelkedő bátorságot.

1956-ban a korszak legnagyobb birodalma ellen kíséreltük meg kivívni szabadságunkat. Húsz napig tartott a véres küzdelem, hősöket teremtve, a magyarság iránt örök elismerést és tiszteletet ébresztve.

Pálfi Csongor 9.a