Copyright 2018 - Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

 DSCF2651


Szent Kristóf példájára verj hidat ne éket Emberek, Népek, Ég és Föld közé.”

 

 

A sport, a természetjárás, valamint az azon keresztül megvalósuló egészség- és természettudatos életmód támogatása hasznos és megtérülő társadalmi befektetés. Segíti az emberek, gyermekek fizikai és lelki jólétét, egészséges küzdőszellemre és a természeti értékek tiszteletére, megóvására nevel, miközben erősíti a közösségi és nemzeti összetartozást.
A vízitúrázás népszerűsítése, az egészségre való nevelés kiemelt fontosságú célja a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek, amely kapcsolódott egy átfogó országos kormányzati programhoz, amelynek egyik részeként támogatott vízi vándortáborok indultak, amely pályázat által iskolánk tanulói is részt vehettek a majd egy hetes vándortáborozáson.
A vízi vándortáborok helyszínei (4 útvonal) közül mi a Duna szigetközi mellékágrendszerét választottuk Kisbodak és Ásványráró között. A Duna legnagyobb magyarországi mellékágrendszere, egyben hazánk legjelentősebb vízitúrás területe. A 375 négyzetkilométeren elterülő ágrendszer 54 kilométer hosszan húzódik a Kisalföldön, számtalan kisebb és nagyobb szigete között pedig közel 200 kilométer vadregényes Duna-ág kanyarog.

Az ágrendszerek nevei és a Szigetköz fontosabb részei (Nyugatról keletre haladva)

Rajka és környéke (Rajka település)
Tejfalusi ágrendszer (Dunakiliti település és környéke)
Cikolai ágrendszer (Dunasziget település és környéke)
Bodaki ágrendszer (Kisbodak település és környéke)
Dunaremetei – Lipóti ágrendszer (Dunaremete és Lipót települések és környéke)
Ásványrárói ágrendszer (Ásványráró település)
Árvai-Bagaméri ágrendszer

Iskolánk csapata a kisbodaki és az ásványrárói ágrendszert járta be 2017. június 19-24-ig. Első nap megérkeztünk Kisbodakra, az Esthajnalcsillag kempingbe. Kisbodak a Szigetköz középső harmadában, a Duna jobb partján található. A szállás elfoglalása és a terület „birtokba vétele” után gyakorló evezést tartottunk túravezetőnk Virág Szabolcs vezetésével a kikötőben, amit este vacsora követett.
Második, harmadik nap a reggeli eligazítás után kisebb nagyobb csillagtúrákat tettünk a bodaki ágrendszerben. Ezen a területen a természet közeli állapotú erdők őrzik a szigetközi erdők eredeti faji összetételét. Ezek legnagyobb részben alacsonyártéri bokorfüzesek és fűzligetek, melyek főként a Duna hullámterében fordulnak elő. Megfigyelhettük többek között a csenkeszt, nyúlköményt, töviskés imolát, orvosi tüdőfüvet, farkasszőlőt. Megismerhettük az árterek holtágaiban a hínár-, mocsár-, mocsárréti- és lápréti növényzetet. Festői állományaik, védett és értékes fajokban gazdagok. A lebegő hínár és a rögzült hínár több társulással képviselt. Előbbiek közül kiemelendő az úszó víziboglárka hínár, amely Magyarországon csak a Szigetközben, a Mosoni-Dunában fordul elő. Utóbbiak közül szépségénél fogva a tündérrózsa-vízitök hínár és a tündérfátyol hínár valamint a nádas érdemel kiemelést.
A Dunasziget-Kisbodaki terület a helyi és vándorló halfajok egyik ívóterülete. Az Európa nagy részéről már kipusztult mocsári teknősnek ez a legnyugatibb, még természetes előfordulása, nagy állománya él itt. Az ágrendszer nagy értéke, a madár fészkelő közösségek is itt találhatók az eredetinek leginkább megfelelő összetételben. Láttunk billegető cankót, kis lilét, fekete gólyát, réti sast, nagy kócsagot, szürke gémet; emlősállatok közül pedig vidrát.
Keddi napunkat szentmisével zártuk a kisbodaki templomban, melyet Szent Balázs és Szent László tiszteletére szenteltek fel 1993-ban. Nagyon elcsigázottan érkeztünk, de a helyiek nagy szeretete feledtette velünk fáradságunkat és Szalai Lajos esperes atya is kifejezte örömét, hogy ellátogattunk e picike község kis templomába. A szentmise végére újjászülettünk és a nap végét számháborúval zártuk.
Szerdán a vízi csillagtúránkat egy rövid gyalogtúrával szakítottuk meg, a denkpáli műtárgy együttest néztük meg. A hallépcső a vízi élőlények vándorlásának a lehetőségeit javítja a Duna folyam főmeder és a Szigetközi hullémtéri vízpótlórendszer között. Hazafelé vezető vizeken versenyre kelt egy 9 és egy 4 fős kenu. A nagyobb győzött, a kisebb borult mindannyiunknak vidámságot, kacagást szerezve. Természetesen a fürdőzés, pancsolás fontos helyet foglalt el a napi programokban, a szerdai nap zárásaként métáztunk.


Negyedik nap, csütörtökön vándortúrára indultunk Ásványráróra a Part kempingbe. Reggeli után személyes csomagjainkat összepakoltuk és indultunk. A túra hosszabb és izgalmasabb volt az eddigieknél. Mindjárt az elején rászaladtunk egy erős sodrásra, a faágak megbillentették az egyik kenut és bemutattunk egy kecses borulást. Több átemelés szabdalta ezt az útvonalat, nagyobb odafigyelést igényelt. Emlékezetes élmény, mindenki elfáradt a végére. Ám maradék erőnket összeszedve az esti órákban strandröplabdáztunk, pingpongoztunk, kártyáztunk, billiárdoztunk.
Ötödik napon, pénteken a reggeli viharok, záporok (tanári sátor összeomlása, majd kiigazítása) után az ásványrárói ágrendszerben indultunk csillagtúrára. Az ásványrárói ágrendszer hatalmas, számtalan különleges természeti adottsággal, látnivalóval bír, ezért igazán élvezetes volt a túra. A Szigetköz ásványrárói szakaszának értékes élőhely-együttesei a keményfás társulások: az égerliget és a tölgy-kőris-szil ligeterdő. E túra alkalmával találkozhattunk fehér sással, bogláros szellőrózsával, légybangóval, hínártársulásokkal: lebegő hínárral, tündérfátyollal, nagy hínárral, tüskehínárral, kecskebékával, szürke gémekkel, fekete gólyával, cigány récével, hattyúval.
Hatodik napon, szombaton reggeli után túravezetőinkkel utoljára vízre szálltunk és elmélyítettük az elmúlt napok alatt szerzett tudásunkat, aki szeretett volna kenut kormányozni és még nem jutott „kormánylapáthoz”, kipróbálhatta.
Gyorsan eltelt ez a hét, élményekben gazdagon tértünk haza azzal az elhatározással, hogy jövőre is szeretnénk evezős vándortáborban részt venni.Pálfi Mariann

 

Vízi Vándorok:

 

Bócsa Alexandra    

Beke Luca

Masason Antal

Kenyeres Bendegúz

Dezsényi Márk

Kenyeres Dorka

Márton-Hubbes Csanád

Kapuvári Barnabás

Marady Balázs

Óvári Péter

Pálfi Csongor

Dezsényi Kata

Pálfi Zsombor

Rácz László

Dunai Barnabás

Mikló Csongor

Megyes Eszter

Béres Gergő

Zápori-Regenhart Dénes

Kerényi Gergő

Csurgay Rebeka

Bazsó László

Wolf Máté

Pálfi Mariann

Bojté Leona

Fekete Ádám

Kapuvári Bendegúz

Pálfi Géza