Copyright 2020 - Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

A miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium elsősei olvasták fel az évnyitó ünnepségen

Ne vegyetek nekem olyan dolgokat, amelyekre ti vágyódtatok! Ne tartsátok magatokat rossznak, ha nem tudtok megadni nekem mindent, amire fáj a fogam. Néha csak azért kérek valamit, hogy lássam, hol a határ.
Adjatok nekem inkább sokat az időből!
Kérdezzétek meg, mi történt az iskolában! Beszélgessünk arról, hogy mit gondolok. Érdeklődjetek afelől, hogyan oldom meg feladataimat! Tanítsatok meg a jóra, és mondjátok el mi a rossz! Beszélgessünk a terveinkről! Bátorítsatok a választásaimban! Dicsérjetek meg, ha megérdemlem. Tereljetek vissza a jó útra, ha tévedtem!
Higgyetek nekem és bízzatok meg bennem! Irányításotokkal jó utat fogok választani! Szeressetek és engedjétek, hogy én is szeresselek titeket! Szeressetek akkor is, ha rossz vagyok! Hadd vegyem észre ezt akkor is, ha biztos, hogy nem tetszik nektek a viselkedésem!
Bánjatok velem úgy, mint a legjobb baráttal szokás. Figyeljetek rám, ha én szeretnék megbeszélni valamit veletek! Még csak gyerek vagyok, de nekem is vannak gondjaim, aggodalmaim. Tiszteljétek a bánatomat, a fájdalmamat!
Bocsássatok meg nekem! Ha tévedek is, hadd érezzem a megértéseteket! Hogy tudjam, mindig van esélyem nálatok is az újrakezdésre. Engedjétek meg, hogy tetteimért én vállaljak felelősséget! Javítsatok ki, ha hibázok, de ne mások előtt! Sose hasonlítsatok másokhoz, főként ne a testvéreimhez, nagyon kérem!
Büntessetek meg, ha rosszat teszek és ismerjétek el, ha jót! Ne parancsoljatok, inkább kérjetek tőlem is! Ez erősíti bennem összetartozásunk érzését. Ha megkértek valamire, boldogan megteszem majd.
Mondjátok sokszor, hogy szerettek! Erősítsetek meg annak a tudatában, hogy különleges vagyok, és mindig szeretni fogtok, bármi is történjék. Részetek vagyok, valami egészen egyedi, akit a szerelem teremtett.
Megígérem, hogy megtanulok illedelmesen viselkedni, amikor kell, mondom majd, hogy "bocsáss meg!" hogy "kérek szépen", "köszönöm", "sajnálom". Szóval mindent, amit elképzeltetek, amikor beszélni tanítottatok. És azt is mondani fogom, hogy "szeretlek benneteket"!
Mindenekelőtt tanítsatok meg a szeretetre és a hitre, az emberek és a haza tiszteletére!