Copyright 2018 - Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

IMG 0277Május 9.-én reggel 7:45-kor elindultunk Szatmárnémetibe.

 

 

Már nagyon vártuk a találkozást azokkal a gyerekekkel akikkel ősszel összeismerkedtünk. Útközben megálltunk Szatmárcsekén, a Kölcsey Ferenc emlékháznál. Meghallgattunk Kölcsey Ferenc életéről egy rövid előadást, és megnéztük a Kölcsey életéből fennmaradt tárgyakat. Ezután folytattuk utunkat Szatmárnémetibe, ahova 15 órakor érkeztünk meg. A szülők és a gyerekek már vártak minket. A délutánt mindenki a vendéglátójával töltötte, szabad program volt.
2. napon 8 órakor a csoport a Székesegyház előtt találkozott, ott várt minket a busz. Először Misztótfalun álltunk meg, ahol megnéztük Misztótfalusi Kis Miklós tiszteletére rendezett emlékkiállítását. Ő a XVII. században élt, nyomdász és betűtervező volt. Ő alkotta meg a latin betűtípust, kinyomtatta a Bibliát (Arany Biblia), s az ő nevéhez fűződik az első nyomtatott szakácskönyv kiadása is. Következő állomásunk Nagybányán volt, ahol a Planetáriumba mentünk be, s meghallgattunk egy érdekes előadást a csillagok mozgásáról, s a csillagképekről. Ezután libegővel felmentünk Suiorra. A libegőből gyönyörű kilátás nyílt a környező hegyekre, a hegytetőn egy szép tó körül pihentünk, játszottunk egy kicsit, mielőtt visszaindultunk volna. Nagybányára visszatérve megebédeltünk, majd felmentünk a  Szent István toronyba, ahonnan szép kilátás nyílt a városra. A Szent István-torony Nagybánya szimbóluma. A több mint 40 m magas torony a hajdani Szent István templom maradványa. Itt kaptunk szabadidőt, mielőtt hazaindultunk volna.
3. nap reggel 9 órakor egy szentmisével kezdtük a napot, ami a Hám János napok megnyitása is volt egyben. Ezután a Székesegyház előtt álló Hám János püspök szobrának a koszorúzása következett, ahova iskolánk képviselői is elhelyeztek egy koszorút. A koszorúzás után megmutatták még nekünk a Scheffler János emlékére rendezett kiállítást, aki szatmári püspök volt, s vértanú halált halt. A Székesegyházból átmentünk a Hám János iskola mellett álló Püspöki Palotába. Itt a kápolnát tekintettük meg, aminek az volt az érdekessége, hogy ott van az az oltár, amelynél Petőfi Sándor és Szendrey Júlia 1847-ben házasságot kötött. Ezután  a Hám János nap program keretében egy néptánc előadást, s a 6. osztályosok által előadott  mesejátékot néztünk meg.Miután az ottani kollégiumban megebédeltünk elbúcsúztunk vendéglátóinktól és hazaindultunk.
Körülbelül 19:45-re, kicsit fáradtan, de tele élményekkel értünk vissza a Marianum elé.

Bató Fruzsina 7.b, Taky Teodóra 7.a