Copyright 2020 - Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

20191010 225429 resized


2019. október 9-én érkeztek meg hozzánk Szatmárnémetiből a cserediákok: tizenhat diák és három kísérőtanár.

 

Már nagyon izgatottan vártuk, hogy kit kapunk vendégnek. A délután folyamán a családok önállóan szerveztek programokat. Volt, aki a Duna-partra ment, többen a Cyberjumpba.
Csütörtökön reggel korán, már hét órakor útnak indultunk Pécsre, ahol Zsolnay negyedben sétálgattunk. Varázsóra keretében megtekinthettünk néhány nagyon izgalmas kísérletet, megcsodálhattuk a Zsolnay kerámiák aprólékos festési munkafolyamatát, végigjárhattuk a Rózsaszín Kiállítást. Ezután Pécs belvárosában megtekintettük Gázi Kászim pasa dzsámiját, amely ma már a Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom nevet viseli.
Finom ebéd után a Planetáriumban csodálhattuk meg, milyen hatalmas körülöttünk az Univerzum. Nagyon izgalmas volt az előadás! Ezután szabadidőt kaptunk, ami alatt végigjárhattuk a csoki boltot, édesség boltot, kézműves boltot, hogy néhány apró kis ajándékkel térhessünk haza.
Pénteken vonattal utaztunk Martonvásárra, ahol bebarangolhattuk a csodás kastélyparkot: telefonos applikáció segítségével különböző feladatokat oldottunk meg. Később nagyon izgalmas kísérleteken vettünk részt az Agroverzumban: a kisebbek gumicukrot főztek, és a keményítő lebomlását vizsgálták, a nagyobbak DNS-t próbáltak kivonni gyümölcsökből.
Kirándulásunk végén meleg ebéd várt minket a Marianumban, utána pedig búcsút vettünk egymástól, ami hosszú ideig tartott, mert nagyon megkedveltük egymást; és ragyogó napsütésben indultak haza a szatmárnémetis diákok.

Mi már várjuk, hogy mielőbb találkozhassunk!

Monostori Zsófia
8. a