Az október 15.-i szombati tanítás nélküli munkanapon Agárdra kirándultunk a 6.b osztállyal és néhány kedves szülővel. A délelőtt során megkóstoltuk a Choco Rino Kézműves csokoládé műhely (www.chocorino.hu) finomságait, majd ellátogattunk a Gárdonyi Géza emlékházhoz, végül játszottunk egy nagyot a Rönkvárban.

Utunk első állomása a mézes csokoládékról szólt, a csokoládéműhely napsütötte teraszán feltöltöttük testünk lelkünk fenséges aromájú és különleges ízű csokoládékkal. A családi műhelyben a legkiválóbb, vitamindús és egyben természetes alapanyagokat használják fel, amelyeket nagy odafigyeléssel és szakértelemmel dolgoznak fel. Nem használnak adalékanyagokat, a csokoládék magas kakaó szárazanyag tartalommal rendelkeznek (min. 70,4 %.) Ezáltal nem csak az élvezeti értékük magas, hanem beltartalmuk is kiváló.

Ezután kellemesen sétálva a színes gesztenyefákkal szegélyezett utakon eljutottunk a Gárdonyi Emlékházhoz, ahol a kiállítást megtekintve és a tárlatvezetést meghallgatva számos érdekességet megtudhattunk a nemzet kiváló irodalmi alakjáról. Az irodalmi emlékház tárlata, bemutatta az író életének legfőbb állomásait, irodalmi munkásságának kiemelkedő értékeit. A tárolókban naplója és műveinek legszebb kiadásai mellett néhány eredeti, személyes tárgyát is megtekinthettük. 

Befejezésként a várkapitány végigkalauzolt minket az író szülőháza mellett épült Gárdonyi Rönkváron, az Egri csillagok c. regény helyszínének kicsinyített másán. A gyerekek bepillantást nyerhettek a várvédő vitézek életébe is. Utána a várjátékok következtek, amelynek során a gyerekek megidézték az 1552-es várvédők tetteit, diadalát, életre keltve Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényét. A vitézi próbatételek teljesítése után a várkapitány feleskette a csapatokat a vár védelmére, a játék végén pedig végvári vitézzé avatta az osztályt, melyről oklevelet is kaptunk.

 Mindent átgondolva elmondhatjuk, hogy a szombat délelőttöt igen hasznosan és tartalmasan töltöttük. Bepillantást nyertünk a csokoládé műhelybe, vállalkozási ismeretekkel is gazdagodtunk miközben finomságokat kóstoltunk. Az Emlékház és a Rönkvár élményszerű megtekintése fokozta a csapat jókedvét és hozzájárultak a hősies helytállásról való emlékezet fenntartásához is.