Iskolánk komplex humán műveltségi csapatversenyt szervezett a Székesfehérvári Egyházmegye középiskolái számára. A versenyen a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium, a tatabányai Szent Margit Gimnázium és Általános Iskola, valamint a Marianum iskola egy-egy csapata vett részt. 

A vetélkedő központi témája a béke, korszaka a romantika időszaka, a XIX. század első fele volt. 

A verseny zenei, képzőművészeti, irodalmi és történelmi feladatokat tartalmazott, melyek összeállítása során arra törekedtünk, hogy egyaránt szerepeljenek benne klasszikus, a lexikai tudást mérő, valamint a tanulók együttműködését és kreativitását igénylő feladatok.

A zenei feladatok során a csapatoknak a Kunsági-Nehlich Zita tanárnő által a versenykiírásban kijelölt Beethoven-szimfóniákat kellett rövid részletek meghallgatása után felismerniük.

A képzőművészeti feladat keretében előbb egy rövid projektmunkát kellett a csapatoknak nevezési határidőig beküldeni, majd a verseny során bemutatásra kerültek a csapatok által készített 5-6 perces kisfilmek is. A feladatok elkészítéséhez szükséges szempontokat Vaillant Noémi tanárnő állította össze.

A Matafán Ibolya tanárnő által kidolgozott irodalmi feladat egy szónokverseny volt, melynek során a csapatok egyik tagjának 30 perc közös felkészülés után egy 5 perces szónoklatot kellett tartania.

Történelemből egy 45 perces, többnyire érettségi-típusú kérdéseket tartalmazó feladatsort kellett megoldani, amelynek témája Napóleon uralkodása és a bécsi kongresszus volt.

A verseny szervezésében részt vevő fent nevezett kollégák a feladatok összeállítása és értékelése során kiváló szakmai munkát végeztek, amelyet a csapataikat kisérő tanárok és a versenyzők utólagos értékelése is visszaigazolt.

A vetélkedő során mindhárom csapat kiváló felkészültségről, kreativitásról és összehangolt csapatmunkáról tett tanúbizonyságot. A nap jó hangulatban telt, a diákok nem csak megmérethették magukat, de – és ez legalább olyan fontos célunk volt – meg is ismerhették egymást.

A verseny eredménye:

  1. helyezés: Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium
  2. helyezés: Szent Margit Gimnázium és Általános Iskola

A házigazda Marianum csapata versenyen kívül indult.

Reméljük, hogy legközelebb több iskola vesz részt és a verseny szervezésével egyúttal hagyományt is teremthetünk!

Zsákai Dávid humán munkaközösség vezető