1. június 26-án hétfőn reggel indultunk autóbusszal Dunapatajra a Szelidi-tóhoz. 50 tanulóval és Harkai Eszter nénivel, Csonkáné Kiss Mónika nénivel, Gaálné Juhász Anikó nénivel és velem, Pozsonyiné Marika nénivel. Mivel sokan voltunk, a csoportot kétfelé osztottuk és felváltva vettünk részt a programokon.

            Már a délelőtt folyamán megérkeztük a szálláshelyünkre, amely kb. 60 méterre volt a tóparttól. Beköltöztünk a faházakba, elfogyasztottuk az ebédünket, majd kezdődtek a programok. Az első csoport tó-túrára ment, Laci bácsi végig vezette őket a tanösvényen, mesélt a tó keletkezeséről, élővilágáról…majd csónakázás következett. A másik csoport kalocsai motívumokat festett egy kerámikussal. Agyagból készült, kiégetett kistányérokra paprikát és virágokat készítettünk, majd lelakkoztuk. Jó meleg volt az idő, ezért a délutánt fürdéssel folytattuk a Szelidi-tóban. Este az ima után tisztálkodás, majd 22 órakor villanyoltás következett.

            Másnap reggeli tornával kezdtük a napot, majd megreggeliztünk. Már délelőtt érdekes programok vártak ránk. Az első csoporttal befűtöttük a kemencét, közben tésztát dagasztottunk, majd kenyérlángost, kis cipót, és kolbásszal, sajttal töltött kenyeret sütöttünk. Az elkészült finomságot meg is ettük, így tele hassal már nem nagyon fért belénk az ebéd. A másik csoport addig madáretetőt készített. Méretre vágott falapokból szögeltük össze az etetőt. Sok gyerek még sohasem vett a kezébe kalapácsot, így megesett, hogy az ujjára is ütött egyet-kettőt. Csendes pihenő után a második csoporttal fazekaskorongon agyagedénykét készítettünk. A lábunkkal forgattuk a korongot, a kezünkkel pedig alakítottuk az agyagot. Nem egyszerű művelet volt, de a fazekas segített mindenkinek felismerhető munkadarabot készíteni. Utána fürödtünk a tóban egy nagyot, majd vacsorázni mentünk. Este bátorság túrára indultunk a közeli erdőbe, mezőre elemlámpákkal felszerelkezve. Útközben többször is megálltunk, meghallgattuk az éjszaka hangjait, ahogyan a szél rezegtette a faleveleket, az erdőben és mezőn élő állatok neszeit…

              Szerdán mindannyian korán keltünk, mert reggeli után lovaskocsikkal indultunk Bakódpusztára, ahol sokféle állatot és egy lovasbemutatót néztünk meg. Lovakat, bikákat, birkákat, szürkemarhát, mangalica disznót és csacsit is láttunk. Ökörfogatot is bemutattak, amellyel régen a szegények szántottak, szállítottak, majd a lovasfogatok következtek. Bemutatkozott egy négyes és egy tízes fogat! A csikósok bemutatója során feltűnt egy szamár is, Zsiga hajtotta a Kátrány nevű szamarát. A produkciók hőse ő volt, végig neki szurkoltunk! Nagy örömünkre és megelégedésünkre mindig Kátrány került ki győztesként. Nagyon mulatságos kis jószág volt! Sokat nevettünk rajta!

Ebéd előtt még számháború volt a tábor területén, majd megebédeltünk.  A csendespihenő alatt már a péntek esti záróprogramra lehetett műsort összeállítani. Vacsora után fagyiztunk a közeli cukrászdában.

               Csütörtökön délelőtt a csoportok cseréltek, az egyik része kenyeret sütött, a másik pedig a madáretetőt készítette. Ebéd után macskavadászatra hívtuk a gyerekeket. Papírból készült cicafejeket rejtettünk el a tábor területén, amelyeket meg kellett találniuk. Aki szerencsés volt és rálelt egyre, az húzhatott egy zsákból ajándékot. A csendes pihenő után a tábortól 2,5 km-re lévő Bévárdi-biomajorba látogattunk el. Az utat gyalog tettük meg! Egy hatalmas fehér kuvasz és három fekete kutyus fogadott bennünket. Pali bácsi megvendégelt minket zsíros kenyérrel, paradicsommal, paprikával, lila hagymával, amelyet saját maguk termeltek. A biomajor tulajdonosa végig vezetett minket a területen. Elmondta, hogy ezen a birtokon birkatenyésztéssel foglalkozik. Franciaországból vásárolta őket, mert ezek a legjobban tejelő fajták. Ebből a tejből készül a Rokfort nevű sajt is, amely kék csíkos, márványos. Bent az istállóban megnézhettük azt is, hogyan etetik és fejik meg géppel ezeket a birkákat. Vacsora előtt még elmentünk fürödni a tóba, nagyon jól esett a víz a gyalogtúra után! Vacsora, esti ima, aztán 22 órakor lepihentünk.

             Pénteken is reggeli tornával kezdtük a napot, aztán megreggeliztünk. Délelőtt az egyik csoport tó-túrára indult, a másik pedig kistányérra festett kalocsai mintát. Majd fagyiztunk és ajándékot is vásárolhattak a gyerekek. Ebéd után csendespihenő, majd a fürdés következett. A tóban töltöttük az egész délutánt! Fürdés után lufiból vízibombákat készítettünk, amelyeket egymásnak dobáltunk. Aki elejtette, annál sajnos szétdurrantak! Este még átmentünk egy utolsót fagyizni. Már a vacsora alatt nagy volt az izgalom, mert nagyon várták a gyerekek azt a pillanatot, amikor előadhatják a műsorukat, amellyel készültek a táborzárásra. Persze erre mi is nagyon kíváncsiak voltunk!

Igazán remek kis előadások születtek! Tartalmas, vicces és értékes produkciókat láthattunk!

Apróbb ajándékokkal, édességgel értékeltük az előadásokat.

         Szombaton reggeli után indultunk vissza. Jól elfáradtunk mindannyian, a buszon sokan el is aludtak. Szép alkotásokkal és számtalan élménnyel tértünk haza.

 

Pozsonyi Béláné Marika néni, a tábor vezetője