Szeptember 7-én közös Veni Sancte ünnepi szentmisével nyitotta meg idén is Spányi Antal megyés püspök atya a Székesfehérvári Egyházmegye katolikus iskoláinak új tanévét. A Prohászka- templomban tartott ünnepségre a püspöki biztosok kíséretében eljöttek a katolikus oktatási intézmények diákjai és pedagógusai. Először adtak át elismeréseket a kompetenciamérések során elért egyéni és közösségi eredményekért.

A szentmise elején Szalma István, EKIF elnök mintegy ötszáz tanár és több mint ötezer diák nevében köszöntötte a főpásztort és az oktatási intézmények képviselőit. Spányi Antal püspök atya beszédében azt hangsúlyozta, hogy minden iskolai év nagy öröm, de komoly feladat és próbatétel is. Öröm, hogy sok ismerettel gyarapodhat minden diák. De a tanév helytállásra is hív, a rendszeres és kitartó munkára a tanulásban. A megyés püspök arra biztatta a tanulókat, az apostolok példája nyomán kérjék a Szentlélek Úristent, hogy vezesse őket, és adja bőségesen ajándékait mindenkinek.

Kérjük Isten Szentlelkét, segítsen, hogy egyre teljesebb emberré váljunk, hogy a világ dolgaiban tájékozódni tudjunk, és fedezzük fel Isten jelenlétét életünkben, hogy tudjunk Vele találkozni. (…) Akkor bennünk egy új világ születik, és Isten Lelke általunk és körülöttünk működik. Kezdjük el ezt az évet a Szentlélekkel eltelve, naponta fohászkodjunk a Lélek kegyelméért, hogy akaratunkban megerősödjünk, és elménk megvilágosodjon. A Szentlélek kísérjen minket egész személyiségünkben, kapcsolatainkban, minden jóra való törekvésünkben!”

A szentmise után Püspök atya a templom előtt személyesen is találkozott az oktatási intézmények küldötteivel, és sikeres tanévet kívánt a diákoknak, és a pedagógusoknak egyaránt.