Fiatalokkal és a fiatalokért Isten szolgálatában” címmel rendeztük meg 2024.január 24-én iskolánkban, az érdi Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Gimnáziumban az egyházmegyei hittanversenyt. Olyan szenteket és boldogokat kerestünk, akik a maguk korában és lehetőségeik között sokat tettek a gyermekekért, az ifjúságért. Így esett a választásunk Szent II. János Pál pápára, Néri Szent Fülöpre, Bosco Szent Jánosra és Carlo Acutisra.

 Néri Szent Fülöp és Bosco Szent János „nehezített terepen” végezték szolgálatukat, hiszen olyan gyerekekkel foglalkoztak, akiket az utca nevelt, akik senkinek nem kellettek és talán tőlük kapták az első jó szót. Szelíd szeretettel, sok türelemmel, rendíthetetlen kitartással és jó humorérzékkel formálták át a gyermekek szívét és életét. Megértették velük, hogy az élet jóval több, mint az utcán, bűnöző életet élni. Minden ember életének van célja, és mindannyiunknak van végső célja, ami felé tartunk. Szent II. János Pál pápa buzdítása: „Ne féljetek!”, igen aktuális napjainkban is. Ebben a felfordult, értékvesztett világban nagyon fontos, hogy félelem nélkül, bízva az isteni Gondviselésben járjunk a krisztusi úton, mert Ő mindig velünk van és kísér minket. Carlo Acutis ugyanúgy élte a fiatalok életét, mint bármelyik mai kamasz, de bátran megmutatta, hogy számára milyen fontos a Szűzanya, a napi rózsafűzér imádság, a mindennapi szentmise, a gyakori szentgyónás és szentáldozás. Kiválóan értett a számítógéphez, de ezt a tudását is apostolkodásra használta. Három szent és egy boldog, akik mind példát mutatnak, ösztönöznek, inspirálnak mindannyiunkat.

A versenyt három kategóriában hirdettük meg. A 3. és 4. évfolyamos tanulóktól tetszőleges technikával elkészített rajzot kértünk, amelyben a 4-ből egy, számukra legkedvesebb szent/boldog életéből ábrázolhattak egy jelenetet.

A 6. 7. évfolyamos pályázók fogalmazással nevezhettek a versenyre: „Néri Szent Fülöp pártfogoltja voltam”, vagy „Bosco Szent János gyerekcsapatába tartoztam”, vagy „Miért hívhatjuk Szent II. János Pál pápát a fiatalok pápájának?” címmel.

A csapatversenyre iskolánkban került sor, melynek során több, ügyességet, gyorsaságot, kreativitást és persze a megszerzett ismereteket igénylő feladatok megoldásával mérhették össze tudásukat a fiatalok. A versenyen a következő eredmények születtek.

 

ELBESZÉLÉS

I.helyezés: Ruff Benjámin (Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola – Mór)

II.helyezés: Punk Alexandra (Fatimai Boldogasszony Általános Iskola és Óvoda – Alsószentiván)

III.helyezés: Johanidesz Petra (Szent László Általános Iskola – Bicske)

 

RAJZ

I.helyezés: Régi Anett (Szent Imre Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda – Székesfehérvár)

II.helyezés: Molnár Zsófia (Szent Margit Gimnázium és Általános Iskola – Tatabánya)

III.helyezés: Bodnár Bendegúz (Czuczor Gergely Katolikus Általános Iskola és Gimnázium – Biatorbágy)

 

CSAPATVERSENY

I.helyezés: Katona Lujza, Somogyi Bendegúz (Czuczor Gergely Katolikus Általános Iskola és Gimnázium – Biatorbágy)

II.helyezés: Entz Dominika Dóra, Molnár Csaba István (Szent Imre Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda – Székesfehérvár)

III.helyezés: Jánni Janka, Wágensommer Mária (Szent Erzsébet Római Katolikus Általános Iskola – Mór)

 

A szervező iskola tanulói minden kategóriában versenyen kívül indultak.

Szívből gratulálunk minden versenyzőnek, köszönjük a részvételt, az alapos felkészülést és felkészítést.

„Csak Krisztusban találjuk meg a valódi szeretetet és az élet teljességét. Ezért ma arra hívlak benneteket, hogy nézzetek Krisztusra!” (Szent II.János Pál pápa)

 

Dornbach Katalin

hitoktató