1. március 21-én immár második ízben került sor iskolánkban az egyházmegye középiskolásai számára megrendezett komplex humán versenyre. A vetélkedőn a vendéglátó Marianum diákjai mellett a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium, a székesfehérvári Szent Imre Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda és a tatabányai Szent Margit Gimnázium és Általános Iskola egy-egy csapata vett részt.

A verseny központi témája az idei évben a barokk korszakának megidézése volt négy humán tárgy (irodalom, történelem, képzőművészet és zene) ismeretanyagának segítségével. A feladatok összeállítása során arra törekedtünk, hogy a feladatok egyszerre tegyék próbára a tanulók tárgyi tudását, precizitását és kreativitását. Az iskolák 5 fős csapatokkal nevezhettek. A csapatok minden feladatot közösen oldhattak meg.

A képzőművészeti feladat egy szabadon választott barokk festmény feldolgozása volt. Ez állt egyrészt egy előzetesen beküldött pályamunkából, ahol a bemutatandó mű alapján kellett „élő festményt” készíteni, a versenyen pedig az eredeti festményt és annak alkotóját kellett egy 10 perces prezentáció keretében bemutatni.

Az irodalmi feladatok témája Mikes Kelemen munkássága volt. A versenyzőknek levelet kellett írni Mikes stílusában egy, a szervezők által megjelölt témában, majd ki kellett tölteni egy tesztfeladatot.

A zenei fordulóban jeles barokk szerzők műveinek részletét kellett felismerni, illetve a zeneszerzők életrajzát röviden összefoglalni.

A történelem feladatok az érettségi mintájára összeállított forráselemző feladatokból álltak, melyek témája a XVII-XVIII. század fordulójának nemzetközi eseménytörténete, valamint a Rákóczi-szabadságharc volt.

A csapatok mindegyike kiválóan felkészült diákokból állt, akik csapatként is remekül tudtak együtt dolgozni. A tanulók mellett nyilvánvalóan elismerés és gratuláció illeti meg a felkészítő tanárokat is. A győztes végül – szoros küzdelemben – a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapata lett.

A verseny az előzetes terveknek megfelelően, zökkenőmentesen, nagyon jó hangulatban zajlott. A résztvevő diákok, illetve kisérőtanáraik visszajelzései ezt utólag is megerősítették.

A szervezésért felelős humán munkaközösség vezetőjeként szeretném megköszönni mindazok segítségét, akik részt vettek a verseny előkészítésében és lebonyolításában. Takácsné Tóth Noémi igazgató asszonynak, akinek köszönhetően az iskola tökéletes házigazdája tudott lenni az eseménynek, valamint kollégáimnak, Kunsági-Nehlich Zita ének-zene, Kuluncsics Réka irodalom és Szabó Ildikó rajz szakos tanárnőnek a feladatok összeállításáért, javításáért.

A tavalyi, első versenyen az volt a célunk, hogy egy új hagyományt teremtsünk és egyben lehetőséget, ahol egyházmegyénk középiskolásai személyesen is találkozhatnak, megismerhetik egymást. Kollégáimmal együtt úgy vélem, sikerült ezt a célt teljesíteni.

 

Érd, 2024. március 22.

Zsákai Dávid

munkaközösség-vezető